Yüzde 30’luk zammı yetersiz bulan 7 memurdan oluşan konfederasyon, görevden ayrılma kararı aldı.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, genel müdürlük binasında düzenlediği basın toplantısında yedi farklı konfederasyon üyesi ile 12 Ocak’ta işlerini bırakacaklarını duyurdu. Anadolu Konfederasyonu, Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, İşçi Sendikaları Sendikaları Konfederasyonu, Yurt Sendikaları Konfederasyonu, Kamu Çalışanları Hakları Sendikaları Konfederasyonu ve Şehit Gazi-Sen Konfederasyonu bulunmaktadır.
“ÖN TANIMLI MAAŞ ARTIŞI”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Balık, “Yedi konfederasyon olarak bir araya gelme hedefimiz, ayın 3’ünde açıklanan memur zammı, ayın 4’ünde yapılan ek zam ve yetkili konfederasyon Sorumlusu Sen’in hazır bulunmasıdır. ve Kamu Sen ve yedi konfederasyonun mevcut duruma karşı aldıkları ortak karar, basın yoluyla kamuoyu ile paylaşılmasıdır. Zam müjdesi, önceden belirlenen maaş zammını dağıtmak için hukuka aykırı olarak kayıtlara geçmiştir. Cumhurbaşkanı tarafından yüzde 25 oranında ve ardından sendika yanlılarının talebi üzerine muvazaalı bir şekilde ilan edildi.” ifadelerini kullandı.
“CUMHURBAŞKANI’NIN ETKİLİ OLMASI GEREKTİĞİNİ VURGULUYORUZ”
Balık, sözlerini şöyle sürdürdü: “4688 sayılı yasa gereğince toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkili üç konfederasyonun ve kamu görevlilerinin masasında huzurunda kamu çalışanlarının maaş artışları artırılırken, artık kanun anlayışından bu yana. Ülkemizde ortadan kalktı, Memur Sen ve Cumhurbaşkanlığı tarafından her gün belli bir rakam olarak açıklanabiliyor.Yani yüzde 16.48 enflasyon oranında yapılan açıklama çok düşük bir rakam.Enflasyon oranının bu olduğunu biliyoruz. cari dönemde en az yüzde 78 oldu.Dolayısıyla altı aylık artış yüzde 78 oldu.İlk altı aylık dönemde yüzde 41.69 oldu.Yüzde 1 artış oldu bu da yıllık enflasyon farkının ne kadar olduğunu gösteriyor. yüzde 125’i gerçekleşti.
TÜİK’in açıkladığı tarihin en düşük enflasyon oranı açıklaması sonucunda yüzde 16,48 olarak açıklandı. Yandaş konfederasyon tarafından hazırlanan toplantıda Cumhurbaşkanı, enflasyonla memurlara baskı yapmama adı altında kanunu hiçe sayarak, kendi inisiyatifiyle oranı yüzde 25’e çıkardığını kamuoyuna duyurdu. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı’nın tarafsız olması gerektiğini vurguluyoruz ve Memur Şen’in yüzde 25’inin elleri patlayarak alkışladığını tüm Türkiye gördü. Bir gün sonra Cumhurbaşkanı’nın kamu çalışanlarına verdiği oranı düşük buldu. 4688 sayılı yasa hiçe sayıldı ve masada olması gereken iki konfederasyon yok sayıldı.
“BU ARTIŞ KAMU ÇALIŞANLARINI TATMİN ETMEYECEK”
Bilindiği gibi Kamu Sen ve Memur Sen ne derse desinler destek verirken Kamu Sen, Cumhurbaşkanı’nın ek zammın yeterli olduğunu tweetledi. Memur Şen ile kapalı kapılar ardında görüşerek yüzde 30’luk artışın yeterli olduğunu, önceden planlanmış bir tiyatro ile anlattılar. Halkın Memur Sen ve Kamu Sen’den beklentisi yüzde 45’in üzerinde artış oldu. Ancak bu artış bununla da kalmayacak ve Şubat-Mart aylarında yüzde 10-15’lik bir artış gelecek. Yine yasa hiçe sayılarak yeni zam gündeme geldi. Herkes tarafından bilinir ki; Bu artış kamu çalışanlarını tatmin etmeyecektir. Yedi konfederasyon olarak aslında bu durumun farkındayız. Bu durumu kabullenmemiz pek mümkün görünmüyor. İktidar gücümüz yok, arkamızda siyasi partiler yok, bağımsız sendikacılık kurmaya çalışıyoruz. Bizler bu devletin onurlu kamu görevlileriyiz, anayasal kurallara göre devlete katkı sağlamaya çalışan memurlarız. Bu nedenle öncelikle yasaların tam olarak uygulanmasını, ikinci olarak da tüm kamu çalışanlarının maaşlarının yeniden düzenlenmesini istiyoruz.
“EK YÜZDE 5 ARTIŞ 2 KG KIYMA GİBİ”
Burada belirtmek gerekir ki kamu çalışanları arasındaki maaş farkı artmıştır. Öğretmen ile şube müdürü, doktor ile başhekim, mühendis ile başmühendis arasında kat kat maaş farkı var. Bu durumda yardımcı hizmet sınıfında çalışanlara yüzde 30 zam yapılırken, üst kademedeki memurlara aynı oranda zam yapılması maaş farklarının ortasındaki farkı artırdı. Dolayısıyla bu sistemle fiyatların yüzde olarak yükselmesini istemiyoruz. Yüzdelik dilimlerde fiyatların artması kabul edilebilir bir durum değil. Yüzde 5’lik ek bir artış, iki kilo kıymaya eşdeğer. Hangi bakkala giderseniz gidin yüzde 5 ile iki kilo peynir alabiliyorsunuz. Dolayısıyla tüm bunları göz önünde bulundurarak aşağıdaki kararı aldık. Tek gücümüz çalıştığımız işyerinde yavaşlamak veya işi bırakmaktır.
“İŞİ BIRAKMA KARARIMIZ DEVLETE BİR UYARIDIR”
12 Ocak 2023 Perşembe günü Türkiye genelindeki tüm üyelerimizle birlikte çalıştığımız alanlarda çalışmayı bırakma kararı aldık. 12 Ocak’ta gücümüzü üretimden ayırmayarak Türkiye’nin dört bir yanında tarlalarda olacağız. Ayrılma kararımız hükümete bir uyarı niteliğindedir. Tekrar seçime gittiğinde bu konuda herhangi bir çalışma yapmazsa şubatta yeniden gündeme geleceğiz ve yeniden yapılan değerlendirme ile bu sefer daha fazla günlerle uyarılarımız devam edecek ve gideceğiz. farklı eylem biçimlerine.
“TEK GÜCÜMÜZ BÖLGELERE GİDİYOR”
Tek gücümüz sahaya çıkıp halkımıza içinde bulunduğumuz durumu anlatmak. Elbette canı yanan, bize kızan vatandaşlarımız olacaktır. Ama vatandaşlarımız bizi anlayacaktır. Bugün bir kamu kurumuna gittiklerinde temelde orada çalışan memurların durumunu bilecekler. Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederiz.
12 Ocak’ta yedi konfederasyonumuz ve onlara bağlı sendikalarımızla birlikte işten çıkıp tarlalara gidiyoruz.”
DİĞER BİRLİKLERE ÇAĞRI
Diğer birlik ve konfederasyonlara da çağrıda bulunan Balık, “Buradan Türkiye’deki Kamu-Sen ve Memur-Sen dışındaki tüm konfederasyonları bağımsız sendikalara davet ediyoruz, ayın 12’sinde birleşelim. Önce KESK var. KESK dahil memur olarak üçlü masada oturuyor.150 olmak üzere diğer konfederasyonları ve irili ufaklı tüm sendikaları davetimiz 12 Ocak’ta el ele, kol kola bir arada olalım.”
“HAKKIMIZI VERMEZLERSE HESABIMI KUTUDA SORUYORUZ”
Son olarak Balıkesir, “Bu zam, ek zam oranı kapalı kapılar ardında yapılması gerekiyor, sendika yandaşları tarafından konuşuluyor. Ek zam yapılacak. Cumhurbaşkanı da bunu toplantıda söyledi, ‘Biz dedik. işçiye ve kamu çalışanlarına duruma göre yine taban fiyatla güzelleştirme yapabilir’.İstediğimiz oran belli,Kurallara uygun zam oranı verirlerse ne güzel.Vermezlerse en çok Memurun değerli silahı sandıkta hesap sormaktır.Bizim hakkımızı vermezlerse biz sandıkta hesap veririz.Talebimiz yeniden yoksulluk sınırının üzerinde bir maaş düzenlenmesidir.Yoksulluk sınırı konfederasyonumuzun yaptığı son araştırmaya göre 26 bin 500 lira civarında. Yeni bir maaş düzenlemesi ile bunun hakkını talep ediyoruz.” sözlerini kullandı.